foto

Behandelingen

Algemene tandheelkunde

In onze praktijk bieden wij volwassenen en kinderen alle reguliere tandheelkundige behandelingen; van gebitscontrole tot uitgebreide restauratieve en prothetische voorzieningen.

Uitgangspunt in onze behandelrelatie met de patiënt is preventie: Door het periodiek controleren van gebit en mond willen wij gebitsproblemen tijdig signaleren of liever nog voorkomen. Wij verwachten dan ook van onze patiënten dat zij ons regelmatig voor een controle/gebitsreiniging bezoeken.

Mondhygiëne

Uw tanden en kiezen vinden hun houvast in tandvlees en daaronderliggend kaakbot; de fundering van uw gebit. De mondhygiëniste draagt zorg voor een gezonde fundering en informeert en instrueert u zodat u zelf uw tandvlees in een goede conditie kunt houden.

Zonder dat u dit hoeft te merken kan uw tandvlees aangetast zijn (gingivitis, parodontitis). Bij tijdige behandeling van tandvleesontstekingen is volledig herstel mogelijk. Indien onbehandeld kan ontstoken tandvlees leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit en zelfs tot verlies van tanden en/of kiezen.

Het is in ieder geval raadzaam om een afspraak met de mondhygiëniste te maken bij;

- aanslag of tandsteen op uw tanden en/of kiezen

- bloedend of pijnlijk tandvlees (vooral bij poetsen)

- rood of gezwollen tandvlees

- terugtrekkend tandvlees

- regelmatige last van een vieze smaak of een vieze adem, of als mondverzorging om welke reden dan ook een probleem is.

Maar ook zonder bovenstaande klachten adviseren wij, indien u een optimale mondgezondheid belangrijk vindt, vanuit preventief oogpunt een regelmatige mondhygiënebehandeling.

Voor een afspraak bij onze mondhygiëniste is geen verwijzing door uw tandarts nodig.

Orthodontie

Het vakgebied orthodontie houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden en kiezen in de kaken. Doel is het verkrijgen van een goed functionerend en regelmatig gebit, dat er mooi uitziet en dat goed schoon te houden is.

Wanneer wordt een orthodontische behandeling geadviseerd?

- als de kiezen van boven- en onderkaak niet goed in elkaar grijpen / juist op elkaar sluiten bij dichtbijten (kruisbeet, malocclusie) waardoor op termijn kaakgewrichtsklachten en overmatige slijtage kunnen ontstaan

- bij te weinig ruimte in de kaak waardoor tanden en kiezen scheef gaan staan en het schoonhouden wordt bemoeilijkt

- als de tanden bij het dichtbijten erg ver over elkaar heen vallen (diepe beet) hetgeen de kauwfunctie nadelig beïnvloedt.

Sommige mondgewoonten - open mondademhaling en bepaalde slikgewoonten - hebben een negatieve invloed op de stand van de tanden. Omgekeerd geldt dat goede mondgewoonten de noodzaak en duur van orthodontie kunnen beperken en na voltooiing van de orthodontische behandeling helpen om de gecorrigeerde stand te behouden. Voorafgaand aan het corrigeren van de stand van kiezen en tanden wordt ook hier, indien nodig, aandacht aan besteed.

Let op!: Uw tandarts is geen orthodontist, maar heeft een speciale interesse voor dit deelgebied van de tandheelkunde en heeft zich d.m.v. een vervolgopleiding bekwaamd in de orthodontie.

In sommige gevallen zullen wij u niet zelf behandelen maar u doorverwijzen naar Kelderman Orthodontie Zeist (of een orthodontist naar uw keuze).

NIEUWS

nieuwsarchief